Kategórie
Nezaradené

Všetko je o príbehoch alebo O sídliskovej kuchyni

Keď sa povie Stará Jedáleň, prvé, čo mnohých napadne je skvelé jedlo. 

Pozor, nie kvôli slovu „Jedáleň“ v názve nášho komunitného centra. Je to vďaka nadšeniu kuchárok a kuchárov, ktorí si na našom sídlisku z času na čas otvoria chýrnu jednodňovú reštauráciu. Hoci koncept Pop-up restaurant vymysleli vo Fínsku, u nás v Rači sa rýchlo udomácnil. Predstavte si to tak, že viete variť niečo úžasné a na jeden deň si vyskúšate, aké to je mať vlastnú reštauráciu. Na lavičke v parku, v garáži, vo vlastnej obývačke, kdekoľvek. Na bránu, plot či na detskom ihrisku vyvesíte plagátik a pozvete hostí. A verte nám, že tí hostia prídu, aby si pochutnali na vašom kuchárskom umení!


Časť tímu, ktorý pripravuje Restaurant Day (foto: Richard Lutzbauer)

Pripravte sa na to, že keď budú vaše dobroty rozvoniavať naozaj doďaleka, príde veľa hostí. Viac, ako zvládne jeden kuchár. Takto nejako vznikla v roku 2014 na našom sídlisku susedská komunita kuchárov a kuchárok, ktorí svoj Restaurant day pripravujú spoločne na trávniku rovno uprostred sídliska. Celá príprava začína dva mesiace vopred na večerných stretnutiach, na ktorých sa plánuje, sníva, diskutuje, čo sa bude variť a čo sa k čomu hodí, rátajú sa množstvá pre veľké nákupy a veľa hostí, ochutnávajú sa vzorky, vymýšľa sa menu pre deti, sprievodný program. Tieto spoločné prípravy bývajú skoro tak úžasné ako samotná reštaurácia.

Kuchári a kuchárky – rodičia, kamaráti a susedia zo sídliska pravidelne prikladajú ruku k dielu, varia, chystajú, pečú, venujú svoj čas, pretože veria zmyslu susedstva, budovaniu vzťahov, sile a energií komunity. Všetko toto chceme preniesť aj do Starej jedálne. V jej priestoroch budeme vytvárať možnosti na Restaurant Days, varenie, dobré jedlo ale hlavne blízkosť a vzťahy.

foto: Rastislav Blaško
foto: Zora Paulíniová
Foto: Zora Paulíniová
Foto: Jana Hrdličková

Ak sa chcete pridať, dvere sú pre vás otvorené. A ak rovnako, ako my, veríte v silu komunity a v to, že jedlo zbližuje, prosím podporte nás.

Aj vďaka Vašej podpore Stará jedáleň čoskoro otvorí svoje brány.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *