Kategórie
Novinky

Trh na Peknej

Vyšlo to, prišli a bavili sa. 

To sme si povedali v našej starojedáleskej kuchyni, keď sme spratali posledný stôl zo zadného dvora a konečne mali priestor vymeniť si zážitky z tej nekonečnej soboty. Nie sme žiadni profíci ani event manažéri a snáď preto bol náš pocit po záverečnej Trhu na Peknej o to lepší. 

Trh na Peknej, foto Zora Pauliniová

Podobné, väčšie trhy ľudia dobre poznajú z centra hlavného mesta. Obvykle sa tam zíde veľké množstvo predávajúcich a kupujúcich, bohatý kultúrny program sa propaguje týždne vopred.

My sme však chceli vytvoriť podujatie s pocitom, že ste na záhradnej párty u suseda na dvore. Kde každého stretnete bez toho, aby ste sa museli dohodnúť vopred. Kde nevadí, že sa decká bláznia a vítaní sú aj domáci miláčikovia na vodítku. A hlavne, môžete si užiť koncert s pohárom lokálneho vínka v ruke, lebo domov to nemáte ďalej ako na pár krokov. A podarilo sa.

Trh na Peknej, foto Zora Pauliniová

Lokálne & Ekologicky & Udržateľne

Trh na Peknej sme plánovali v nastavení, v akom sa chceme ladiť celý najbližší rok, „Lokálny & Ekologický & Udržateľný“. Z toho dôvodu sme oslovovali predajcov, ktorí pôsobia v rámci miestnej komunity a zároveň sa orientujú na udržateľné produkty. 

Obľúbená značka prírodnej kozmetiky Dulcia je známa po celom Slovensku, avšak dielňu má priamo v našej mestskej časti.

Zeleninárska farma Vegget Microfarm produkuje bio sezónnu zeleninu regeneratívnym prístupom v demeter kvalite a zároveň aktívne vzdeláva deti v miestnych školách a škôlkach o dôležitosti zdravej výživy.

Lebo Mädveď je výrobca drevených edukatívnych hračiek a vzdelávacích geografických puzzle, miestny knižný antikvariát Olejár book zas dáva šancu na druhý život množstvu kníh. Kakawco plus dováža na Slovensko kávu a kakao vysokej kvality, ktoré boli dopestované za férových podmienok jednak voči miestnym producentom ako aj voči prírode.

Vegget Microfarm, foto Zora Pauliniová

Upcyklované oblečenie či nákupné sieťovky pre náš komunitný trh ušili ženy, pre ktoré bola udržateľnosť a znovuvyužívanie materiálu prirodzené už veľa rokov predtým, ako sa to stalo módnym trendom. Priestor vyskúšať si svoje obchodnícke zručnosti dostali aj deti zo susedstva. Tie predávali vlastnoručne vyrobenú limonádu, smoothie a voskové sviečky. 

Program zameraný na eko témy

Súčasťou Trhu na Peknej boli aj workshopy a program zameraný na priblíženie eko tém ľuďom, ktorí sa s nimi v bežnom živote aktívne nezaoberajú.

Preši to! LAB umožňoval opraviť a upraviť si za asistencie skúsenej krajčíky vlastné oblečenie, ktoré by inak putovalo do koša.

Dizajnérska značka Primát zas pripravila technológiu, ktorou si návštevníci mohli originálne potlačiť prinesené tričká, a tak predĺžiť ich životnú cestu šatníkom.

Spriatelená organizácia Mládež ulice okrem výroby trendových odznakov a náramkov, ponúkala mladým ľuďom možnosť poradiť sa v prípade, že potrebujú konzultovať svoje duševné zdravie.

Preši to! LAB s Dieľňou Kohútik, foto Zora Pauliniová

Udržateľná kuchyňa

Srdcom každého trhu je dobré jedlo! Na tom sme si teda dali nemenej záležať. Uvariť nám prišiel kuchár Filip Ondrušek, ktorý si prešiel viacerými michelinskými reštauráciami a momentálne sa na Slovensku venuje rozvoju lokálnej gastronómie.

Každé jedlo ponúkal vo vegetariánskej, resp. vegánskej verzii, a tak dokázal, že k chutnému trhovníckemu menu klobásy skutočne netreba. Vege verzie sa dokonca vypredali ako prvé! 

Trh na Peknej, foto Zora Pauliniová

Dezerty a domáce susedské koláče vďaka na deti bohatej návštevnosti mizli z pultov rýchlosťou blesku. 

V mene udržateľnosti sa všetky dobroty servírovali na tanieroch z našej kuchyne a nápoje sa podávali v zálohovaných pohároch. Odpad z trhu bol teda minimálny.

Za kultúrou nemusíte chodiť do centra

Kultúrny program pritiahol najmä rodiny s deťmi zo susedstva. Predstavenie divadla Fí Domy – Stromy zábavnou a zrozumiteľnou formou vysvetľovalo predškolákom a ich rodičom, prečo má zmysel chrániť prírodu. Fantastickým vyvrholením susedského popoludnia bol koncert éterickej speváčky a hudobníčky Blanch. Pri jej skladbách sme sa prevlnili až do zdarného záveru trhu. 

Trh na Peknej, koncert Blanch, foto Zora Pauliniová

Predajcovia odchádzali spokojní, ľudia najedení a príjemne unavení z množstva stretnutí, nových inšpirácií a snáď aj tak trochu z lokálneho vína od p. Vranu. Na našu veľkú radosť mal Trh na Peknej ešte jeden efekt, s ktorým sa na začiatku nepočítali. Networking. Na jednom dvore za Starou jedálňou sa nám podarilo spojiť podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí však o sebe doposiaľ nevedeli. Výsledky tohto stretnutia hádam uvidíme už v decembri na ďalšej, tentoraz vianočnej edícii Trhu na Peknej.

*Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú však len názormi a vyhláseniami autora (-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo orgánu udeľujúceho grant. Európska únia ani orgán udeľujúci grant za ne nenesú zodpovednosť.

Projekt podporila Nadácia mesta Bratislavy a Mestská časť Bratislava – Rača.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *