Kategórie
Novinky

Sobotné popoludnie patrilo knihám

Slnečné a prekvapujúco teplé aprílové popoludnie v sobotu 13. apríla bolo venované knihám. Stará jedáleň hostila prvý Susedský knižný trh, ale návštevníci si mohli poskladať aj originálne origami a vypočuť čítačku Michala Hvoreckého.

Knižný trh na Peknej, foto Stará jedáleň

3K: Knihy, káva a koláče

Hneď pri vstupe do areálu Starej jedálne vítal návštevníkov chutný stánok. Doslova. Janka Rak, dobrovoľníčka a skvelá cukrárka, pripravila hneď niekoľko koláčov. Kto jej umenie pozná, išiel na istotu. A ten, kto ochutnal napríklad skvelú tortu s kiwi, tak si dal dupľu aj s kávou. Za symbolické sumy predávali koláče a kávu naši mládežníci v tričkách „Dá sa to“. Mimochodom tie spolu s logom Starej jedálne navrhol náš priaznivec, Račan a známy grafický dizajnér Ďuro Balogh. Nedávno spolu s Petro Gärtnerom vydal druhú knihu zo série „Lasica a Satinský v komikse“ s názvom „Deň radosti“.

Dobrovoľníčka Janka Rak pri infostánku Starej jedálne, foto Stará jedáleň

Desiatky kníh pre deti a mládež

Práve knihy boli to, čo lákalo aj okoloidúcich turistov, ktorí išli okolo Starej jedálne k horárni či až ďalej na Červený alebo Biely kríž, alebo sa už vracali z rannej túry. Stoly prehýbajúce sa pod tiažou kníh lemovali totiž jedáleň z vonkajšej strany od chodníka. Počas uplynulých týždňov mohli záujemci za tri prinesené knižky získať poukaz na jednu knihu z trhu. Tí, ktorí nestihli knihy venovať vopred, prišli s nimi priamo na trh. Ďalší si mohli za pár eur kúpiť čítaných kníh toľko, koľko sa im len pozdávalo. Správnu trhovú atmosféru ale dotvárali najmä predavači a predavačky – dobrovoľníci z radov mládeže – ktorých rozhovory s návštevníkmi boli občas aj hlasnejšie ako sprievodná hudba.

Pohodička počas Knižného trhu, foto Stará jedáleň

Stanice, divadielko a Michal Hvorecký

O knihách a s knihami spojený bol celý sprievodný program. V interiéri jedálne si mohli návštevníci ušiť a dotvoriť upcycling záložky z odpadových materiálov, najmä z látok a papiera, ale aj poskladať origami z použitých plagátov, ktoré už splnili svoj účel pri komunikovaní aktivít Starej jedálne.

Šitie záložiek do kníh z textilného odpadu s Ľubkou Dóšovou z dielne Kohútik, foto Stará jedáleň

Pozornejší si isto všimli výstavu fotografií. Reprodukcie pochádzali z knihy „Stanice“, do ktorej sa mohli návštevníci začítať pri vnútornom vchode do veľkej sály Jedálne. Fotograf Peter Korček v nej zachytáva pestrý, no miznúci svet starých železničných staníc na Slovensku.

Anna Karako, Peter Korček a Martina Rebejová pri uvedení výstavy v Starej jedálni, foto Stará jedáleň

S veľkým úspechom sa stretlo predstavenie  EDUdrama, ktoré s interaktívnou hrou Dobrodružná cesta s Dobšinským zapojilo do deja aj divákov. Niektorých ako hercov, iných ako „živé kulisy“. Rodičia medzitým mohli stráviť čas výberom kníh a rozhovormi pri káve a koláčoch.

Záver podujatia patril Michalovi Hvoreckému, ktorý okrem iného prispel príbehom aj do knihy „Stanice“. Čítačku jeho vlastnej knižky „Lebopreto“ s napätím počúvalo 20 divákov všetkých vekových kategórií.

V Starej jedálni sme lokálni, ekologickí a neplytváme. Knižky, ktoré sa nepredali, preto putovali do Knižnica v KS Žarnovická Bratislava – Rača.

Ďakujeme všetkým organizátorom, spoluorganizátorom, dobrovoľníkom, hosťom a účastníkom a tešíme sa na ďalší Susedský knižný trh!

Projekt Knižný trh na Peknej bol podporený z projektu Erasmus+.

*Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú však len názormi a vyhláseniami autora (-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo orgánu udeľujúceho grant. Európska únia ani orgán udeľujúci grant za ne nenesú zodpovednosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *