Kategórie
Novinky

Stará jedáleň bude vďaka Stronger Roots rozvíjať komunitu

Sme veľmi hrdí, že projekt komunitného centra Stará jedáleň dostal významný impulz pre ďalší rozvoj aktivít. Zo stovky prihlásených do programu Stronger Roos sa OZ Stará jedáleň zaradila do štrnástky podporených združení. Tešíme sa, že vďaka grantu budeme posilňovať naše ukotvenie v komunite a rozvíjať vzťahy naprieč komunitami.

Zlepšovať život vôkol seba

Program Stronger Roots pomáha organizáciám občianskej spoločnosti, akou je aj naše OZ Stará jedáleň, aby oslovovali ľudí okolo seba, zapájali ich do svojej práce a vytvárali si vôkol seba široké komunity priaznivcov a partnerov. Vďaka nim sa totiž stávajú odolnejšími a zároveň tak môžu efektívne prispievať k riešeniu problémov, ktoré trápia ľudí, aj zlepšovať život nás všetkých. Stronger Roots je program Nadácie otvorenej spoločnosti Bratislava a je spolufinancovaný Európskou úniou.

Aj vďaka donorom a programom ako Stronger Roots môžeme realizovať aktivity bezplatne alebo len za symbolické sumy. Činnosť Starej jedálne je tak prístupná širokému okruhu ľudí aj mimo komunity, a to vrátane zraniteľných skupín. Jedným z našich dlhodobých cieľov je do aktivít komunitného vzdelávania pritiahnuť práve tieto skupiny. Do našej činnosti vkladáme lokálne, komunitné témy a témy orientované na rozvoj povedomia o udržateľnosti a otvorenej komunikácii.

Množina aktivít, alebo by sa hodilo slovíčko „menu“ v Starej jedálni je pestré a vyberie si (skoro) každý. Na pravidelnej báze organizujeme knižný klub, debatné krúžky, poskytujeme priestory pre kurzy jogy, diskusie, burzy a swapy. Prakticky každý deň to v centre žije, a to vrátane víkendov.

Spoločne dokážeme oveľa viac

Stále sa snažíme posilňovať organizáciu a naše ukotvenie v komunite. Veľmi nám pomáha vzájomná výmena informácií a dobrej praxe, porovnávanie rôznych prístupov na Slovensku aj v Čechách. Vďaka programu Stronger Roots budeme môcť navštíviť OZ Barlička v Prešove, ktoré vzniklo v roku 1999 ako združenie rodičov detí s ťažkým zdravotným znevýhodnením alebo Kubik v Trnave, ktorý zastrešuje nezisková organizácia Bronco. Chceme naďalej posilňovať vzťahy, „zosieťovať“ ľudí, zhromažďovať poznatky zo vzdelávania dospelých a mládeže a zraniteľných skupín obyvateľov. 

Výmena skúseností a rozširovanie obzorov považujeme mimoriadne prínosné. Prepájame vzdelávanie dospelých s komunitnou prácou a naše dielčie úspechy si určite nehodláme nechať len pre seba. Delíme sa so skúsenosťami aj prostredníctvom nášho webu https://starajedalen.sk/category/novinky/ . Ten bude dostupný pre ďalšie organizácie a jednotlivcov, ktoré chcú pracovať a rozvíjať komunity vôkol seba.

Program Stronger Roots spolufinancuje Európska únia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *