Kategórie
Novinky

Ženy, do jedálne! s Natáliou Pažickou

Poslednú septembrovú nedeľu na Ženy, do jedálne prišla o módnom priemysle porozprávať Natália Pažická, známa environmentálna aktivistka, ktorá sa venuje téme tzv. rýchlej módy (módy z globálnych reťazcov). Rozprávala nám o tom, že takéto oblečenie sa často vyrába v neľudských podmienkach a s absurdne vysokou záťažou pre miestne aj globálne životné prostredie. Problém je jasný, aké sú ale riešenia?

Má človek možnosť vyskladať si šatník aj bez reťazcových značiek? Dá sa obliekať deti udržateľne bez toho, aby to stálo polovicu rodinného rozpočtu? Ako nakladať s textilným odpadom?

Zopár faktov

Módny priemysel je jedným z najväčších znečisťovateľov naśej planéty. Taký je fakt. Vedeli ste napríklad, že na výrobu jedného trička sa spotrebuje až 2700 litrov vody? To je dosť pitnej vody pre jedného človeka na 2,5 roka?

Vedeli ste že, šičky, ktoré šijú naše oblečenie majú zaplatené niekedy len 4 centy za kus oblečenia a za ich 18 hodinovú šichtu (áno, 18) sa od nich očakáva aspoň 500 kusov? Že 92 miliónov ton oblečenia ročne končí ako odpad? Pre lepšiu predstavu je to akoby jedno smetiarske auto plné oblečenia vysypalo obsah každú sekundu na skládku. Skúste si dať do googla napríklad „púšť v Chile skládka oblečenia“ a posúďte sami. Alebo že až 10% z mikroplastov, ktoré sa nachádzajú v oceánoch, pochádzajú práve z oblečenia? A na záver fakt, že keby sa od dnes neušil ani jeden kúsok oblečenia, všetci by sme mali čo na seba ešte ďalších 6 rokov.

Ženy, do jedálne! s Natáliou Pažickou, Stará jedáleň, foto Janka Hrdlička

Fast fashion

Iste ste už počuli pojem FAST FASHION. A práve to je téma, ktorú sme rozoberali na poslednom stretnutí Ženy, do jedálne!, kde prijala pozvanie Natália Pažická. Natália je známa enviromentálna aktivistka, ktorá na svojich sociálnych sieťach denne zdieľa príspevky napríklad aj o neetických pracovných podmienkach vo svete módy, ale aj praktické tipy ako žiť udržateľnejší život. A keď ju trošku spoznáte, zistíte, že Natália neostáva len pri slovách. Je jednou z iniciátoriek úspešnej online petície #klimatapotrebuje, z ktorej neskôr vzniklo aj OZ. Tiež je zakladateľkou projektu #everyindividualmatters, ktoré pravidelne pomáha ľudom a zvieratám v núdzi. Vypočuť si ju môžete aj v úspečnom podcaste Fashion Session, kde sa môžete o módnom priemysle dozvedieť naozaj veľa informácií a vypočuť si inšpiratívne tipy ako my, koneční spotrebitelia, vieme ovplyvňovať, čo sa vo svete módy deje.

Ženy, do jedálne! s Natáliou Pažickou, Stará jedáleň, foto Janka Hrdlička

Aké sú riešenia?

Zhodli sme sa, že my, ako spotrebitelia máme v rukách dosť veľa. Ale Natália upozorňuje aj na to, že to už nestačí. Je naozaj nutné, aby sa urobili aj veľké systémové zmeny. Aby aj módny giganti niesli zopodvednosť a aby bolo možné ich skontrolovať. Aby bola móda transparentnejšia, pretože práve pri oblečení je najdlhší zásobovací reťazec a je veľmi ťažké zistiť ako to naše oblečenie bolo naozaj vyrobené, za akých podmienok pre ľudí a planétu. Ale aj o tom, že dnes módne značky veľmi často používajú tzv. greenwashing, aby predali ešte viac.

Natália nám hovorila o návšteve Európskeho parlamentu v Bruseli, kde pripomienkovali práve zákony, ktoré majú pomôcť zastaviť greenwashing a pomôcť na ceste k transparentnosti nášho oblečenia.

Bavili sme sa o hnutí Fashion Revolution, ktoré vzniklo ako odpoveď na najväčšiu katastrofu v módnom priemysle, pád továrne Rana Plaza v Bangladéňśi. Osem poschodová budova bola naozaj v katastrofálnom stave a ľudia, ktorí v nej pracovali aj v osudné ráno prosili, aby do nej už nemuseli. No peniaze boli silnejšie a v ten deň zomrelo 1134 a zranilo sa cez 2600 ľudí, ktorí šijú aj naše oblečenie. 10 rokov od tragédie a situácia je stále veľmi zlá, možno horšia.

Kto ušil moje oblečenie?

S Natáliou sme hovorili aj o tom, aké dôležité je pýtať sa : „Kto ušil moje oblečenie?“. O dôležitosti vedomejších nákupov a hlavne o neplytvaní. Ale aj o podpore a našej aktívnej účasti napríklad podpisovaním relevantných petícií a nakupovania oblečenia od lokálnych tvorcov. Hovorili sme o aj certifikátoch (napr. GOTS), ktoré nám môžu pomôcť pri rozhodovaní sa. Napriek náročnosti tejto témy, sme sa však na posedení s Natáliou dokázali aj zasmiať. Na jej instagramovom profile by ste našli aj videjká, ktoré vás zaručene rozosmejú a tak v nej ešte nájdete aj „mladícku pochabosť“, ktorú sama spomenula.

Sme velmi radi, že Stará jedáleň dáva strechu nad hlavou aj takýmto ťažším témam a že Natália prijala naše pozvanie. Veď naša planéta je jediným domovom nás všetkých a je naozaj dôležité vzdelávať sa v tejto oblasti a konať. Móda sa totiž týka každého z nás, pretože všetci sa obliekame. A dnes, verím, viac ako kedykoľvek pred tým platí, že šaty robia človeka.

Natália Pažická a Ľubka Dóšová, Stará jedáleň, foto Janka Hrdlička

Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie Orange v Zamestnaneckom grantovom programe.

Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú však len názormi a vyhláseniami autora (-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo [názov orgánu udeľujúceho grant]. Európska únia ani orgán udeľujúci grant za ne nenesú zodpovednosť.

Napísala : Ľubka Dóšová (dobrovoľníčka a koordinátorka podujatí Ženy, do jedálne!, PREŠI TO! a SWAP

foto : Janka Hrdlickazdroj: https://earth.org/statistics-about-fast-fashion-waste/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *