Kategórie
Novinky

PREČO V STAREJ JEDÁLNI BÝVAJÚ SWAPY?

Ako je to s tým swapom? Aká je skutočná hodnota oblečenia? Či textilu vôbec? Je vôbec nejaká? Sme ochotní vidieť pravdu? Alebo sme príliš pohodlní, aby sme vykukli z nášho komfortu?

Swap oblečenia v Starej jedálni, foto Ľubka Dóšová

Koľko by mal byť vstup na swap? Mal by byť vôbec? Obmedziť či neobmedziť množstvo, ktoré môžete priniesť a odniesť? Je lepšie, keď je oblečenia viac alebo radšej menej?

Swapy v Starej jedálni pod taktovkou Ľubky Dóšovej

Swap v Starej jedálni organizujem pravidelne od júna 2020. A dokopy ich bolo už 12, ak správne počítam. A poviem vám, že nad takýmito otázkami sa zamýšľam vlastne pri každom. Tak poďme na to.

Obliecť sa ekologicky

Najsprávnejšia cesta ako sa obliecť ekologicky je obliecť si to, čo už máte doma.

Easy, že? A že toho máme všetci naozaj dosť! A predsa často počujem: „Keď ja nemám čo na seba.“ Ako je to? Nuž skúsme si najskôr upratať u nás v skrini. Tak úprimne.

Tu je pár tipov:

  • Zo skrine musí všetko von. Keď vidíme tú kopu takto, niečo v nás sa pohne.
  • Trieďte na 3 skupiny – ÁNO / NIE / MOŽNO alebo OPRAVIŤ
  • Keď si niečím nie ste istá/ý, vyskúšajte si to. A použite známe KonMari pravidlo „Robí vám to radosť?“
  • Napíšte si presný zoznam toho, čo v šatníku chýba.
  • Nájdite druhý život tomu, čo už nechcete. Napríklad náš SWAP.
  • O svoje oblečenie sa dobre starajte, pretože LOVED CLOTHES LAST.

To, čo máte doma je to najekologickejšie oblečenie. No a ak niečo chýba, skúste ho nájsť v tej kope, ktorá už bola vyrobená.

Vedeli ste, že keby sme od teraz nič nevyrobili, ľudstvo by malo dosť oblečenia možno aj na desaťročie?

Že každú sekundu skončí kamión plný šatstva niekde na skládke? Napríklad na púšti?

Že stále vyrábajú neuveriteľné množstvá nového. Za neľudských podmienok. Podmienok, ktoré ničia ľudské zdravie a životné prostredie.

Z druhej ruky je the new BLACK

Aj preto robím SWAPy. Na tomto poslednom nám o svojom živote bez fast fashion prišla porozprávať aj Katka Peterová, sympatická fashion blogerka, ktorú možno poznáte aj pod menom La Florita. Jej prednáška a workshop nás naučila veľa aj o NE/kvalite materálov, z ktorých sa dnes oblečnie šije.

Ľubka Dóšová a La Florita na swape v Starej jedálni, foto Ľubka Dóšová

Aj preto ja a moje 3 deti nenakupujeme oblečenie vo fast fashion. Čím viac o fast fashion viem, tým viac viem, že v tých obchodoch nechcem a nemôžem nakupovať. Oblečenie z druhej ruky je pre mňa cesta. Od bratrancov, v sekáči, od kámošky či na swape. Tam ho hľadám. A darí sa mi to už viac ako 6 rokov

Tak ako je to s tým swapom?

Prečo sa na swape platí vstupné? Nuž, aby sme všetci priznali aj použitému oblečeniu hodnotu. Aj keď je ho na svete veľa. Niekto ho vyrobil a preto má svoju hodnotu.

Vždy večer pre SWAPOm mám obavu, či to nebude úplné zlé. Či niekto niečo donesie. Neviem zaspať a napadá ma, že budem musieť dať celý svoj šatník, aby tam aspoň niečo bolo.

SWAP v Starej jedálni, foto Ľubka Dóšová

A potom začneme zbierať. A za 3 hodiny sa zaplní celá miestnosť. Áno, stále sa v tej kope nájde veľa nepoužiteľného, ktoré sa nedá nosiť. Deravé, špinavé či poškodené.

90 % vyzbieraných odevov je v dobrom alebo top stave a dá sa nosiť.

Na takom swape máte príležitosť si osviežiť váš šatník. Nájšť kúsky, ktoré vám budú ešte dlho robiť radosť. Na tom našom môžete priniesť akékoľvek množstvo.

Swap v Starej jedálni, foto Ľubka Dóšová

A za 6 eur si môžete odniesť všetko, čo sa vám páči.

No ja vždy dodávam. Zoberte si len toľko, koľko naozaj využijete.

Nájdu sa aj osôbky, ktoré na swapoch hľadujú BEST OF a potom ho predávajú na Vinted či Bazošoch. Najskôr mi to asi vadilo… ale dnes si vravím, že aj tak dobre. A ako sa vraví – karma je zdarma alebo aj (moje neobľúbené) – Hlúpy kúpi!

Hlavne vedome. Viem, čo chcem. Viem, čo potrebujem.

Aj bezhlavé nakupovanie v sekáči len preto, že majú akciu a každý kus stojí 50 centov je vlastne len impulzívnym nakupovaním, ktoré v nás chce prebudiť fast fashion.

Opakom je vedomé, uvážené nakupovanie. Také, ktoré hovorí o mojich skutočných potrebách.

Moja zimná bunda, ktorú som zdedila po svokre vyzerala dosť biedne už minulý rok, no nedarilo sa mi nájsť inú. Ani a swapoch, ani v sekáči. No keď začala zima, nosila som ju. Lebo som nechcela ísť podporiť niekoho, kto vykorisťuje ženu ako ja na druhom konci sveta. To, čo ja viem o tej žene mi stačí na to, aby som to neurobila. Bolo by to najľahšie a najrýchlejšie a ja dokonca verím, že by som aj takú bundu nosila roky. Ale ja som si počkala. Hľadala som a našla som.

Aj pre moje deti vždy nájdem, čo potrebujem. Niekedy to trvá dlhšie, ale dá sa to.

A čo fast fashion?

Aj fast fashion však môže byť veľmi udržateľné riešenie. Ja som možno trochu extrémna, ale kým je extrém na tej druhej strane, ja volím tú stranu opačnú. No aj vy, ktorí stále nakupujete vo fast fashion, môžete byť súčasťou zmeny a riešenia. Nenastane zo dňa na deň a tak sa netreba báť, že tie ženy prídu o prácu. Skúsme im ale zabojovať za slušnejšie pracovné podmienky. Pýtajme sa „Kto ušil moje oblečenie?“. Podpisujme relevantné petície a hlavne nakupujme s rozvahou. Menej je viac. Ak je to možné podporme lokálnych tvorcov, alebo nakúpne z druhej ruky. A keď fast fashion, tak si kúpme kúsok, ktorý budeme naozaj nosiť a milovať. Preto, že sa nám hodí a citíme sa v ňom dobre, nie preto, že stál 5 eur.

A ja verím, že jednotlivec môže a mení veľké veci.

Čo s tým, čo nám ostane?

Nuž a podľa mňa je lepšie, keď na tom swape máte veľký výber. Aby ste sa nemuseli o dobré kúsky pobiť. Preto zbierame už deň pred.

A že nám potom oblečnie ostáva?

Áno.

Ale ja mu hľadám ďalšiu šancu na lásku.

Detské vždy putuje do pôrodnice v Ružinove, vďaka Katke, jednej z dobrovoľníčok.

Depaul nám vždy povie, čo potrebuje a my to tak pobalíme.

Niečo vždy vyberiem šikovným dievčatám z Elpa Handmade.

Niekedy sa stane, že vyberáme oblečenie pre konkrétne sociálne slabšie rodiny, presne podľa ich potrieb.

A časť ide do Nosene.

A stále hľadám možnosti, kam môžem takéto odevy dať. Ak máte tipy, neváhajte mi ich napísať.

No a keď už ostane len to, s čím si neviem rady ja, zavolám Ekocharitu a ja viem, že Juraj si s tým poradí.

Veci putujúce do Ekocharity, foto Ľubka Dóšová

Tak ako? Je 6 eur veľa? Za dobré kúsky oblečenia, ktoré vďaka vám dostanú ďalšiu šancu na lásku?

Ďakujem všetkým žienkam a mužom, ktorí mi chodia pomáhať pri organizácii swapov. Je to často makačka, ale znižovanie enviromentálneho dopadu oblečenia je, myslím, dostatočnou odmenou pre nás všetkých.

Ak sa chceš do tohto tímu pridať, napíš mi.

Do skorého SWAPOVANIA. Vidíme sa už 16.3.2024 aj s prednáškou od Barborky Yurkovic.

Vaša Ľubka.

Text a foto Ľubomíra Dóšová 

dielňa Kohútik ❤

dielňa, v ktorej sa š(ž)ije s láskou…

IG –  https://www.instagram.com/dielna_kohutik/?hl=sk

FB –  https://www.facebook.com/dielna.kohutik alebo SAShE – https://www.sashe.sk/dielna_kohutik

„Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú však len názormi a vyhláseniami autora (-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu, Národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu. Európska únia ani orgán udeľujúci grant za ne nenesú zodpovednosť.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *